Sort By:
View:

Apogeum Feteasca Neagra – Istoria

Vinul Apogeum Feteasca Neagra provine dintr-o vie batrana, crescuta intr-una din cele mai bune zone viticole din Romania – zona Dealu Mare.

Toate generatiile de vin Apogeum Feteasca Neagra sunt obtinute prin metode traditionale, foarte vechi, de mai bine de 2000 de ani.

Vinul Feteasca Neagra este un vin de semnatura creeat intr-o viata de om de proprietarul Cramei Apogeum – Virgil Mândru.

Apogeum Feteasca Neagra – zona viticola

Strugurii de Feteasca Neagra provin dintr-o plantație de peste 50 de ani, cu expozitie sudica, cu sol sarac si calcaros care beneficieaza de precipitații puține, dau naștere unui vin rar si unic – APOGEUM.

Aprecierile internationale ale vinului Apogeum Feteasca Neagra

Anul 5 de recolta (2015) cu o editie limitata de 9755 de sticle a obtinut

  • Medalie de aur la Sakura Japan Women’s Wine Awards;
  • Medalie de argint la Veritas Awards/Toekennings, Africa de Sud;
  • Medalie de argint la Decanter World Wine Awards.

Din anul 6 de recolta (2016) am imbuteliat o editie limitata de 9850 de sticle, iar vinul a fost premiat cu

  • Medalie de argint la Veritas Awards/Toekennings, Africa de Sud;
  • Medalie de bronz la Decanter World Wine Awards.

Anul 7 de recolata (2017) se regaseste intr-o editie limitata de de 7650 de sticle numerotate individual si este considerat un vin vedeta deoarece a castigat

  • Medalia de aur (cu 95 de puncte) la prestigiosul concurs Decanter World Wine Awards 2021.

Gama Apogeum este in top 1% al tuturor vinurilor din lume conform celei mai apreciate aplicatie de rating din domeniu Vivino!

Metoda de obtinere a vinului Apogeum Feteasca Neagra

Producția este mică, de 5-6 tone la hectar si este recoltată manual. Strugurii sunt selecționați încă din vie, culeși în perioada optimă si transportați cu multă grijă la locul de vinificație.

Vinul APOGEUM este obținut în crama cu același nume, cramă istorică dotată pe măsura renumelui cu amfore din argilă și sisteme de selecție a strugurilor, și beneficiază încă de la început de toată dragostea și atenția: drojdii naturale specifice arealului Dealu Mare, remontaje manuale ale musturilor, fermentare-macerare lentă, de lungă durată și la temperaturi optime, totul cu scopul obținerii aromelor caracteristice de prună uscată, magiun, fructe de pădure, coacăze negre.

După aproximativ 15-20 zile, odată desăvârșită fermentația alcoolică, amforele sunt pregătite pentru a doua fermentație, fermentația malolactică, proces în urma căruia vinul începe să reveleze din plin caracteristicile sale deosebite.

Odată încheiată și această etapă din viața APOGEUM, vinul tânăr obținut este introdus gravitațional în butoie noi, din stejar francez.

Perioada de 24 de luni, cât timp tânăra Fetească Neagră se odihnește în barique, plus cele 12 luni în care stă în sticlă, îi conferă acesteia note de elegantă maturitate, exprimate printr-o explozie de arome îmbietoare (stejar, vanilie, ciocolată, cafea), taninuri moi, catifelate, elemente ce denotă valoarea unui vin deosebit, rar.

Ai peste 18 ani?

sau

Alcoolul dauneaza grav sanatatii si este interzisa vanzarea bauturilor alcoolice catre persoanele sub 18 ani.